søndag 16. februar 2014

Belgiske prøvelser

Fant fort ut at jeg ikke er noen konsekvent ølanmelder. Drikker for mye av mitt eget øl til det, og det øllet jeg ellers drikker har mer oppdaterte ølbloggere stort sett skrevet om allerede. Derfor et lite stilskifte. De siste 5 årene har jeg vært hjemmebrygger. Fra den spede starten med en "American Dynamite Ale" til min siste Amerikanske Amber med Sirus (HR326) forsøkshumle har det stort sett vært en eneste opptur. Siste året har jeg brygget mye, og fattet interesse for Belgisk øl. Fremover skal jeg publisere brygg som jeg lager, men presisjon I oppskrifter og tilvirkelsesmåte og en etterpåforklaring om hvorfor det ble som det ble.

Følgende belgiske sorter skal (eller har allerede blitt) forsøkt:
  • Saison - med St. Feuilien sin som referanse
  • Bière de Garde
  • Lambic (med håp om Geuze ved stor produksjon)
  • Flamsk brun og rød - har Roeselare blend fra Wyest liggende klar
  • Triple
  • Quad
  • Dubbel
  • Wit
  • Blonde / Golden ale - vanskelig kategori, Daas Blonde er nok en favoritt her
Ellers finnes det flere stiler i Belgia, men de nevnt ovenfor finner jeg mest interessante.
Slå opp på Wikipedia, og du finner "archaic styles", øl som etter sigende har gått over i historien.
Skal se om de lar seg brygge, mye spennende nedover her!

  • Arge: A sour beer from Antwerp
  • Faro:A beer that was drunk sweetened. Not necessarily the same as the modern Faro.
  • Grisette (Little gray): A lower-alcohol Saison drunk originally by miners in Hainault.[40]
  • Happe: A predecessor of wheat beer, made with wheat and oats.
  • Hoppe: An early hopped beer, from the mid 1500-s when gruit was widely used.[41]
  • Kuyte: (Also Cuyte). A strong beer originting in 16th century France, as Quente, before becoming established in Belgium. Popular with the upper classes.[42]
  • Pecce: A cheap beer.[43]
  • Roedbier: Literally, red beer. It is not clear if this was a single style.
  • Uitzet: A sour beer.
  • Walgbaert or Waegebaert:[44] Similar to Happe.
  • Zwaartbier: Literally, black beer. It is not clear whether this was a single style.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar