Norbrygg kaller denne kategorien 11B. MØRK STERK BELGISK ALE og initiellt beskrives den som "Den sterkeste belgiske klostertype, kalles ofte for abt eller quadruple." Ølet jeg har valgt å brygge etter Jamil Zainasheff's oppskrift som han blant annet har vunnet National Homebrewers Conference med (amerikanernes svar på NM i hjemmebrygging). Noen klare utfordringer med å brygge denne typen øl
1. Gjær. OG på 1104 og en FG ned mot 1020 gjør at vi trenger en gjær som a) tåler mye alcohol b) attenuerer godt. Mitt valg falt på White Lab's WLP545. Den er kjent for å passe svært godt til denne typen øl, og oppfyller egenskapene i a og b.
2. Plass! Så høy OG, og meskekaret mitt rommer bare 5 gallon totalt. Det vil at noe av basemalten må byttes ut med ekstrakt for å unngå for høyt meskevolum. Bruker tørket maltekstrakt fra bryggeland, 39,- for 500g er en ok pris for dette.
3. Nok gjær. En ting er å velge en gjær med greie egenskaper for stilen, en annen sak er å pitche (teit begrep for å kaste gjær oppi bøtta) nok gjær. OG 1104 i OG gjør at vi trenger ekstra mange celler, nærmere 1 millon per milliliter vørter. 513 billioner celler totalt trengs for å gjære ned, jeg har 45 fra White Labs røret. Løsningen er å rampe opp en starter, først 1.5 liter starter så 5 liter starter for å få nok krigere.
Oppskriften (gjengitt fra Brewing Classic Styles, løp og kjøp)
OG: 1,104 SG
1. Gjær. OG på 1104 og en FG ned mot 1020 gjør at vi trenger en gjær som a) tåler mye alcohol b) attenuerer godt. Mitt valg falt på White Lab's WLP545. Den er kjent for å passe svært godt til denne typen øl, og oppfyller egenskapene i a og b.
2. Plass! Så høy OG, og meskekaret mitt rommer bare 5 gallon totalt. Det vil at noe av basemalten må byttes ut med ekstrakt for å unngå for høyt meskevolum. Bruker tørket maltekstrakt fra bryggeland, 39,- for 500g er en ok pris for dette.
3. Nok gjær. En ting er å velge en gjær med greie egenskaper for stilen, en annen sak er å pitche (teit begrep for å kaste gjær oppi bøtta) nok gjær. OG 1104 i OG gjør at vi trenger ekstra mange celler, nærmere 1 millon per milliliter vørter. 513 billioner celler totalt trengs for å gjære ned, jeg har 45 fra White Labs røret. Løsningen er å rampe opp en starter, først 1.5 liter starter så 5 liter starter for å få nok krigere.
Oppskriften (gjengitt fra Brewing Classic Styles, løp og kjøp)
OG: 1,104 SG
FG: 1,020 SG
Est ABV: 11,2 %
Batch: 18,93 l Boil: 25,64 l BT: 90 Mins
Est ABV: 11,2 %
Batch: 18,93 l Boil: 25,64 l BT: 90 Mins
2,50 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 1 32,5 %
1,35 kg Munich Malt - 20L (39,4 EBC) Grain 2 17,6 %
0,45 kg Aromatic Malt (51,2 EBC) Grain 3 5,9 %
0,45 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 4 5,9 %
0,45 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 5 5,9 %
0,22 kg Melanoiden Malt (39,4 EBC) Grain 6 2,9 %
0,22 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 7 2,9 %
1,35 kg Munich Malt - 20L (39,4 EBC) Grain 2 17,6 %
0,45 kg Aromatic Malt (51,2 EBC) Grain 3 5,9 %
0,45 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 4 5,9 %
0,45 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 5 5,9 %
0,22 kg Melanoiden Malt (39,4 EBC) Grain 6 2,9 %
0,22 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 7 2,9 %
1,60 kg Extra Light Dry Extract (5,9 EBC) Dry Extract 8 20,8 %
0,45 kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) Sugar 9 5,9 %
49,13 g Hallertau [4,50 %] - Boil 60,0 min Hop 10 18,0 IBUs
0,45 kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) Sugar 9 5,9 %
49,13 g Hallertau [4,50 %] - Boil 60,0 min Hop 10 18,0 IBUs
Kommer tilbake med mer erfaring etter at den er brygger (ila uke 8 tenker jeg)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar